Å kjøpe en Labrador er ikke bare et spørsmål om prisen på en valp, det er også andre utgifter involvert, både økonomiske, tid og ork. Så jeg har tenkt til å se nærmere på det her.

Det kan hende du lurer på om du har tid, plass og energi for en så stor og livlig rase. 

6 ting du bør vurdere før du tar en Labradorvalp hjem:

1. Har du plass til en så stor hund?

2. Har du tid til denne type hunderase?

3. Har du råd til en hund?

4. Hva med livsstilen din?

5. Vil en hund passe inn i familien din?

6. Er Labrador den rette rasen for deg?

 

1. Har du plass til en så stor hund?

Hunder trenger plass, både innendørs og utendørs. Selv små hunder trenger en plass til å strekke på bena og løpe rundt; og en Labrador er relativ stor og livlig, og trenger en del plass. En Labrador kan være ganske klumsete gjennom oppveksten, og halen er lang og tykk, og kan lett rive ned ting fra. Har du mange smånips, bør du sette dem høyere slik at de ikke blir ødelagt. Du må også flytte på alt som du tror kan bli ødelagt av tygging. En Labrador må ut regelmessig. Og når de er valper, må de ut oftere. Kanskje de må ut så ofte som hver 15 - 20 minutt de første dagene etter at de er kommet til deg.

2. Har du tid til en hund?

Det er kanskje åpnebart for deg, men mange mennesker forstår ikke at en ikke kan ta inn en valp i huset dersom den må være alene hjemme hele dagen. En eldre hund kan, men en valp trenger mye mer oppmerksomhet. Sannheten er at en ikke kan la en ung hund alene mange timer om dagen, og tro at den er stille og oppfører seg bra. Ensomme hunder uler, bjeffer og ødelegger ting. Den største forandringen som hundeeier er å gi hunden oppdragelse og trening. Alle hunder trenger oppdragelse i denne verden som er full av menensker som både liker og misliker hunder. HUndeloven er streng og en vil nødig komme i kollisjonskurs med mennesker som misliker hunder. Trening av hunden, både psykisk og fysisk, kan ikke spares til helgen. Hunden vil ha glemt det den har lært helgen føre. Og den vil ikke klare å trene psykisk 1- 2 timer om gangen.

3. Har du råd til en hund?

Hunder kan bli ganske dyre å ha. Du må vurdere, ikke bare hva den koster, men også hvor mye den vil koste å ha i det daglige. Hundemat av god type, forsikring, leker, gnagebein/tyggebein, hundeposer, leietau, godbiter, besøk hos veterinæren, liggemadrass, hundebur, halsbånd, mat- og vannskål, kennelopphold dersom du skal på ferie uten hund o.l. vil merkes i lommeboken. 

Tips - sjekk finn.no eller andre bruktmarkeder

4. Hva med livsstilen din?

Å kjøpe en Labrador vil drastsik forandre ditt liv, uansett rase faktisk. Hvis du jobber mye, liker å reise og ikke er så glad i å være ute i all slags vær, så er det ikke så lurt å anskaffe seg en hund. Hva med tidlige morgener, det blir slutt på å ligge i sengen til langt ut over dagen, og kanskje må du også opp om natten.....? Livsstilen din må endres til å passe med hva en Labrador trenger, og du må være gald i den forandringen. Husk at det ikke er hunden som har bedt om å komme til deg, du har valgt at den skal bo sammen med deg.

5. Vil en hund passe inn i din familie?

Hvis du har 3 unger under 5 år, og du venter flere, trenger du ikke meg til å fortelle at du ikke trenger en hund akkurat nå. Men overraskende nok, så er det faktisk mange mennensker som kjøper seg en valp selv om deres barn er små, og de sliter med å klare " å holde hodet over vann". Å anskaffe en valp er litt som å få et lite barn i hus. Men det kan oppstå vannskeligheter mellom små barn og valper/hunder. Små barn har dålig balanse, og med en valp/unghund i hus, vil det by på utfordringer. Små valper kan bite godt fra seg, selv om de ikke er aggressive. Men hvis du har barn over 5 år, som kan være med på lange turer, og som forstår at en hund har behov; så kan det være en god kombinasjon. Husk at valpen har behov for å være i fred og ikke bli forstyrret når den sover. 

Det finnes ikke barnevennlige hunder, bare hundevennlige barn.

6. Er en Labrador rett rase for deg?

Hvis du er sikker på at det er rett tid å anskaffe hund i familien, er det også viktig å spørre seg om en Labrador er rett rase for deg og familien. Labradorer er kjærlige, intelligente og morsomme. De er ofte store, hoppende, og som valper, glade i å tygge og bite. Vær sikker på at du vet hva du tar med deg hjem, vær forberedt og så vil du forhåpentligvis få mange herlige stunder med din Labrador.

Del denne siden