Det er rundt dag 2 i livet med en ny valp folk begynner å spørre seg selv, "hva i hel.....har jeg begitt meg inn på?"
Når du anskaffer en valp, står du plutselig overfor ubehagelige opplevelser, som at de biter, piper, hopper, tygger og bæsjer på gulvet. Hvis du har gjort noen undersøkelser i det hele tatt, vet du at forunftig pass og trening i løpet av valpens første måneder er utrolig viktig.
De tingene valpen får erfare nå, kommer til å prege valpen for resten av dens liv.
No pressure, right?
Her er noen tips til valpekjøpere for å komme seg igjennom de første månedene:
1) Anskaff et bur - det gjør det mye lettere å trene renslighet og ro.
2) Ikke overaktiviser valpen, de trenger mye søvn og ro.
3) Babygrinder er din venn. Bruk dem til å holde valpen unna steder du ikke vil at han skal ødelegge.
4) Overvåk, overvåk, overvåk. Hvis du ikke kan passe på ham som en hauk, sett ham i buret eller i "hans" rom. Se nr.5.
5) Lag et valperom til valpen når du ikke kan overvåke den. Et lite område, som badet eller kjøkkenet, sperr det av med babygrinder. Legg ut aviser i ett hjørne og en seng i et annet.
6) Finn et toalett - sted. Hvis du ikke vil ha bæsj over alt når han blir voksen, plukk ut et område og ta ham direkte til dette stedet når han må på do. La litt ligge igjen slik at han kan lukte "sitt toalett" på det valgte stedet neste gang.
7) Lag en daglig rutine. Renslighetstrening og oppdragelse går lettere hvis valpen vet hva som skal skje.
8) Meld deg på valpetrening. Valpen får lært de elementære lydighetsreglene. Men det virkelige utbyttet er sosialisering med andre valper og mennesker. Etter at de har blitt 4 måneder er synet fullt utviklet.
9) Ikke tro på alt du leser på internett. Ikke alle tips er gode tips. Ta alt med en klype salt.
10) Sørg for at alle i familien er "på samme side". Diskuter reglene med hele familien og bli enige om hvordan dere skal gjøre det, og hold dere til den.
11) Lek "valpeleker". F.eks. søking etter godbiter, familiemedlemmer eller leker. Eller sitt i en ring med godbiter, hver og en får sin tur til å kalle inn valpen, og vær glad når den kommer.
12) Ikke gi ros for oppførsel som du senere angrer på når valpen blir stor. Hopping er veldig søtt når de er små, men ikke når de veier 40 kg og er fulle av søle.
13) Gjør valpen vandt til å bli håndtert fra dag 1. Ta på føtter, negler ører, munne, tenner og mage, med kjærlighet. Din veterinær vil takke deg.
14) La valpen møte 1 - 2 nye, vennlige, mennesker hver dag.
15) Ta med hunden til en dyrebutikk. Super mulighet til sosialisering.
16) Introduser valpen for alle mulige og vanlige ting, som rare hatter, søppelstativ, rullestoler, mennesker med krykker, tog, buss, ballonger, katter, unger som leker og bilturer, osv.
17) Sosialiser, men ikke traumatiser. Introduser nye opplevelser sakte og ikke la valpen bli overrumplet.
18) Ha tyggeben tilgjengelig, og/eller frosne våte kluter på varme dager.
19) Ros valpen ved god oppførsel, ikke vent til det kommer en dårlig.
20) Hold deg unna hundeparker. Mange av hundene på slike plasser er veldig ufine. Ett par dårlige opplevelser, og valpen kan begynne å tvile på sin egen art.
21) Mat valpen 2 - 3 porsjoner hver dag. Ikke la maten stå fremme hele dagen. Husk å alltid ha ren vannskål, det danner seg fort et slimlag i bunnen.
22) Plukk opp alt du ikke vil at valpen skal ødelegge. Ligger det på gulvet, så VIL det bli tygget på.
23) Fokuser på hvordan du vil ha det, ikke på hvordan du ikke vil ha det. F.eks. tren valpen til å sitte når den skal hilse på mennesker. Ikke kjefte på den når den hopper opp.
24) Sjekk avføringen. Ekkelt? Ja, men det kan redde livet til valpen. Hvis du legger merke til diare eller blod, ta valpen til veterinæren med en gang.
25) Tilby leker. Hvis du tilbyr leker, vil valpen mest sannsynlig velge dem, fremfor dine. Det er i hvertfall verdt et forsøk :)
26) Lag dine egne leker til valpen. Som mange barn, som synes at det er morsommereå leke med esken enn leken som var oppe i den. Gi valpen en dorull, eller en plastikkflaske uten kork, men med godbiter i som faller ut inne i mellom. Det holder valpen engasjert lenge.
27) Roter på lekene. La valpen ha 2 eller 3 leker om gangen. Bytt etter en uke.
28) Hvis du tror valpen må på do, ikke nøl, ta den med ut. Du blir overrasket hvor ofte den må på do.
29) Tren på seperasjon. Hvor enn så fristende det er, ikke la valpen være som et klister ved din side hele dagen. Hvis du lar valpen ha tid for seg selv, i buret eller på et rom, så vil det hjelpe med å unngå seperasjonsangst.
30) "Hallo" og "hade" må ikke bli en stor sak. Ikke lag et styr over at du kommer eller går; igjen, dette vil hindre fra at den får seperasjonsangst.
31) Ikke bli fornærmet om valpen biter på deg. Det er vondt, men ikke aggresivitet. Ikke reager med roping, slag, holding over snuten eller legge den på ryggen. Finn en tyggeleke eller et ben som den kan gnage på. Gi ros når valpen velger å tygge på det.
32) Ikke bruk amonikakkbasert såpemiddel. Valpen vil tro at det lukter urin, og vil bli oppmuntrert til å tisse der.
33) Ta gjerne valpen til veterinæren selv om den ikke har time. Ta med godbiter og spør om personalet kan gi noen. Gjør det morsomt hos veterinæren! Husk å avtale med veterinæren før du kommer.
34) En generell regel på hvor lenge en valp kan holde seg, er valpens alder i måneder, pluss en. Så en valp på 2 måneder, burde klare å holde seg i 3 timer, på dagtid. Når de sover om natten, pleier de å kunne holde seg lengre.
35) La Tv eller radio stå på når du lar valpen være igjen alene.
36) Lær valpen gode båndvaner. Bedre å lære den å gå pent i bånd som liten, enn å gjøre det når den blir eldre.
37) Husk at din valp er " en baby" - ikke forvent for mye av den. Ikke bry deg om den ikke kan sitte perfekt eller gå helt rett ved din side. Det kommer etter hvert. Fokuser på sosialisering og å ha det gøy!
38) Vær forberedt på at din valp blir ubehagelig igjen rundt 6 - 10 måneder. Ungdomstiden er om mulig enda mer krevende enn valpetiden.
39) Ikke trøst en valp. En av de værste tingene du kan gjøre er faktisk å trøste en valp. Du underbygger det den er redd for. Gå foran som et godt eksempel og vær dens leder
40) Husk å ta bilder. Valpetiden går så alt for fort!!!